Læring og undervisning

Det gode læringsrum indebærer, at alle oplever, at der er en god og tryg stemning.

På Bjergmarkskolen er vi ambitiøse og arbejder målrettet for, at alle elever lærer mest muligt. Da vi ved, at læring sker på mange måder, har vi indrettet en fleksibel skole, hvor vi målrettet arbejder på at udvikle gode læringsfællesskaber, der kan sikre hver enkelt elev rum og mulighed for optimal læring.
Vi arbejder på at tilpasse strukturen til den læring, der skal finde sted, og det indebærer bl.a., at der ofte bliver arbejdet på tværs af klasser og årgange, og at skemaerne forandres i løbet af året.
Det gode læringsrum indebærer, at alle oplever, at der er en god og tryg stemning. Det er vigtigt for os, at vi arbejder med rummelige fællesskaber, hvor alle lærere, forældre og elever bidrager til at skabe rum for alle elevers læring og deltagelse i fællesskabet.

 

Siden er under udarbejdelse, så der kommer snart mere indhold.

 

På Bjergmarkskolen har vi et særligt samarbejde med Holbæks Grønne Lunge. Udover undervisningsforløb med naturvejledere fra HGL, kan skolen efter aftale med HGL anvende lokationens mange faciliteter og muligheder hen over året.

Der kan vælges ud fra HGL’s katalog, men der kan også bestilles individuelt planlagte forløb.

Skolen supplerer den kommunale kulturrygsæk med en samarbejdsaftale med Kulturskolen. Det er fx kor på 1., 5. og 6. årgang.

På Bjergmarkskolen har vi et godt samarbejde med Holbæk Kulturskole, der udbyder flere korforløb for vores elever.

Alle elever i 5. og 6. klasse deltager i Orkestermester, et landsdækkende projekt under DMK (Danske Musik- og Kulturskoler). Eleverne har skolekor én gang om ugen i 24 uger, hvor de undervises af dygtige undervisere fra Kulturskolen. Udover korundervisningen støtter underviserne også den almene undervisning i dansk, matematik og engelsk. Sæsonen afsluttes med en stor Orkestermesterfest i DR Koncerthuset, hvor vores kor optræder sammen med andre musikskoler og DR Symfoniorkestret. Dette er det første år ud af tre, hvor elever på 5. og 6. årgang deltager i koret. Når eleverne når 7. og 8. klasse, tilbydes de at gå gratis til kor på skolen efter skoletid.

Elever i 0. klasse deltager i et musikforløb i skoletiden, hvilket giver dem en tidlig introduktion til musik og sang. 1. klasserne har et korforløb i skoletiden, og de kan fortsætte i 2. klasse til fritidsskolekor for 2.-4. klasse. 

Bjergmarkskolen har fået et nyt fag, nemlig Verdensmål – et fag, der sætter fokus på FN’s Verdensmål gennem praktisk og kreativt arbejde. Inspireret af Vipperød Skole har vi udviklet et forløb, hvor eleverne arbejder med konkrete problemstillinger og lærer at omsætte idéer til virkelighed. Fra 7. klasse starter eleverne med at identificere udfordringer inden for ét eller flere af verdensmålene og får løbende mulighed for at udvikle, designe og afprøve løsninger i både skolekøkkenet og håndværk- og designlokalet. Faget Verdensmål giver dem hands-on erfaringer med at arbejde med bæredygtige løsninger, samtidig med at de udvikler vigtige kompetencer som samarbejde, innovation og refleksion.

 

Faget afsluttes med eksamen i 8. klasse, der forløber over 14 dage. Eleverne trækker et Verdensmål og bruger de første par dage på idéudvikling, refleksion, kontakt til virksomheder, undersøgelse af marked. Derefter går de i ente skolekøkkenet eller i Håndværk og Design og arbejder på deres produkt, der skal vise, hvordan en udfordring kunne løses. Til sidst præsenterer de deres færdige produkter for lærer og censor og får mulighed for at vise, hvordan de kan tænke kreativt og ansvarligt om fremtidens udfordringer.

Med faget lærer eleverne en masse om projektarbejde, entreprenørskab, hvordan man arbejder med idéer. Og derudover får eleverne et indblik i, hvordan de kan være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Verdensmål er mere end blot et fag – det er en måde at ruste eleverne til at være aktive, ansvarlige borgere i en verden, der har brug for innovative og modige løsninger.

Vi er stolte af vores Makerspace på Bjergmarkskolen. Makerspace er et spændende tilbud til alle klasser på vores skole. Her kan klasserne booke sig ind og udforske en verden af teknologi og IT. Vores faciliteter inkluderer blandt andet robotteknologi, kodning, lasercut, stopmotion, 3D print, digitalt design, droner, podcast, film og medier, AI, AR og 3D universer. Vores Makerspacepatrulje består af en flok dygtige elever, der er eksperter i de forskellige teknologier og kan hjælpe andre elever rundt i Makerspace.

Hos os er skolepatruljen en vigtig del af skolens hverdag, og det er eleverne i 6. årgang, der står for opgaven. Hver morgen hjælper de deres skolekammerater trygt over vejen og sikrer, at alle kommer sikkert frem. Skolepatruljen arbejder tæt sammen med lærerne og det lokale politi, så de er godt forberedt og ved, hvordan man håndterer trafikken sikkert.

At være en del af skolepatruljen er ikke kun en hjælp for skolen og de yngre elever, men det giver også patruljeeleverne værdifulde erfaringer. De lærer om ansvar, samarbejde og tålmodighed, samtidig med at de får lov at være rollemodeller for de yngre børn på skolen.

Hver dag tæller de, hvor mange de hjælper over vejen - og ofte er det omkring 130 børn og voksne.

KulturCrew er en samling af elever, der står for kontakten, når kunstnere, teatergrupper m.v. besøger skolen. De kan både stå for at arrangere, invitere, tage i mod gæsterne -  og det praktiske på dagen - såsom at sørge for, at der er forplejning, teknikken virker dagen

KulturCrew på skolen sørger for, at kulturelle arrangementer bliver vellykkede, og at kunstnerne får de bedste rammer for en god optræden. De er rollemodeller, som med deres engagement sikrer, at skolen både er godt forberedt og fuld af forventning.

 Læs mere her: Hvad er KulturCrew

Byggeri og renovering fra 2025

Vi er i fuld gang med dialoger, byggeplanlægning og inddragelse omkring den byggeproces, der går i gang ret snart. Vi skal have en blok mere, og her har vi mulighed for at sætte vores præg på læringsmiljøer og helt basal indretning fra bunden. Derudover skal skolen gennemgå en større og længe ventet renovering, hvor vi også skal være med til at beslutte, hvordan læringsmiljøer, indretning og omgivelser skal understøtte den måde, vi driver skole på på Bjergmarkskolen.

Skoleskak på Bjergmarkskolen

Bjergmarkskolen er stolt af at være en visionsskole for Dansk Skoleskak. Skoleskak er en vigtig del af vores skoleliv, og vi har set positive resultater både fagligt, socialt og mentalt hos vores elever.

Læs mere om visionsskolerne her: Visionsskoler

Hjernen på skemaet (HPS)

Bjergmarkskolen har deltaget i Dansk Skoleskaks program "Hjernen På Skemaet" (HPS) de sidste tre år. Dette program fokuserer på mental sundhed og trivsel for elever i specialklasser. HPS er en treårig indsats, der løber fra 2021 til 2024, og har til formål at styrke elevernes mentale sundhed gennem skak.

Skolernes skakdag

Hvert år afholder vi 'Hjernens motionsdag' i uge 6 op til vinterferien. I år deltog 200 elever fra 1.-3. årgang i forskellige skakaktiviteter, herunder almindelig skak, bevægelsesaktiviteter med skaktema og et kæmpe skakspil. Eleverne blev hjulpet af vores dygtige Playmasters.

Playmasters

Vi sender elever på playmaster-uddannelse. En playmaster er rollemodel for skolens elever, når det kommer til skoleskak og god skakstil. De kan supplere undervisning, arrangere frikvartersskak og hjælpe til ved lokale arrangementer som kommunestævner eller Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag.

Vi kan mærke nu, at skak er blevet en del af skolen. Vi har tilbagevendende skak-forløb for eleverne, så de ikke blot lærer spillet, men hele tiden udvikler sig. Vi deltager i kredsmesterskaber og kvalificerede os også til DM i år. Vi har tilmed gigantskak.

 

I uge 39 havde vi emneuge - som vi har hvert år. Under temaet Science og overskriften 'igen og igen' havde vi naturfag på skemaet hele ugen.

Det var der nogle elever, der havde et lille valgfag om - og de filmede, interviewede og dokumenterede (sammen med deres lærer).

 

Det kom der nogle små fine videoer ud af:

Video - Naturfagsuge 4. og 5. årgang

Video - Naturfagsuge 2. årgang

Video - Naturfagsuge 0. og 1. årgang

 

 

 

Senest opdateret 30-05-2024